Ice Cube životopis

11. května 2007 v 14:51 | miřda |  ICE CUBE
Rapper, herec a režisér O'Shea Jackson alias Ice Cube se narodil 15.6.1969. Od mala vyrůstal ve čtvrti South Central v Kalifornském Los Angeles. Na střední škole začal psát texty. Narazil na kamarády Eazy-Eho a Dr.Dreho.
Dali dohromady jednu z nejkontroverznějších skupin a to N.W.A, rozepsaně "Niggaz With Attitude". Nakonec ve skupině nechyběl ani člen World Class Wreckin' Cru DJ Yella nebo Arabian Prince. Jak už všichni víme, tohle seskupení dělalo ke konci 80. let opravdový randál. První desku v roce 87 pojmenovali "N.W.A. and The Poose. " Tento rok doplnil skupinu člen MC Ren.
Cube pokračoval v čele s N.W.A. a ke konci roku 1988 vydali jednu z největších klasik v historii rapu - "Straight Outta Compton", které se prodalo kolem 3 miliónů nosičů. Ice Cube vystupoval v nejžádanější písničce na albu nazvané "Straight Outta Compton. " K tomuto tracku byl natočen klip. Další skladba "Fuck The Police" napovídá, že se N.W.A. s policií moc rádo nemá.
19.6.1989 byli členi N.W.A. zatčeni za veřejné rappování songu "Fuck The Police" na jevišti. Aby toho nebylo málo, koncem tohoto roku obdržela jejich nahrávací společnost Ruthless Records dopis od FBI. V něm se psalo, že už by se podobné songy jako "Fuck The Police" neměly nahrávat. I přes obrovskou slávu N.W.A., Ice Cube skupinu opouští v roce 1990 a vydává se vlastní cestou. Důvodem byly osobní a finanční neshody.
S Da Lench Mob a the Bomb Squad Cube nahrál svůj první sólo debut - "AmeriKKKa's Most Wanted, " na kterém posluchači našli 23 tracků. Zajímavostí je, že byl nahraný v New Yorku. Album se stalo po dvou týdnech zlaté. Ještě v tom samém roce vychází EP "Kill At Will. " Cube výrazně pomohl rapperce Yo-Yo s jejím albem nesoucím název "Make Way for the Motherlode. " Připadla mu tady funkce producenta.
Potom si Cube zkusil jaké je to stát před kamerou. Představil se ve filmu "Boyz N the Hood" v roli jménem "Doughboy."
V roce 1991 si Cube připravil druhé album "Death Certificate, ". Bylo o poznání více vulgární a agresivní než předchozí. Album bylo tématicky rozděleno na "Death Side" (pohled na to, kde jsme dnes) a "Life Side" (pohled na to, kudy by jsme měli jít). Song "Black Korea" lidé odsuzovali kvůli údajnému nabádání k rasismu. V ostatních písních Cube hodně kritizuje politiky a na závěr v bonusové skladbě "No Vaseline" dissuje managera N.W.A. Jerryho Hellera. I přes to se "Death Certificate" stalo podle mě zaslouženě platinovým. V roce 2003 album vyšlo znovu spolu s dalším trackem z roku 1991 - "How to Survive in South Central," který se do určité doby nacházel na soundtracku k filmu "Boyz N the Hood."
Píše se rok 1992 a Ice Cube znovu přichází s novou věcí - albem nahraným tentokrát v jeho rodném L.A. Neslo název "The Predator" a debutovalo na prvním místě v žebříčku Pop a R&B. Pro zmiňované CD si Cube připravil hodně beatů ve stylu G-Funku (Gangsta Funk). To se samozřejmě odráželo na jeho úspěšnosti. Nachází se zde do dnes posloucháné megahity "Today was a Good Day" a "Check Yo Self (remix)." K obou těmto písním byl natočený klip, který měl dvě části, každý song obsahoval jednu část. Ve finále na sebe klipy dějově navazují. Cube se za toto album dočkal 5x platinového ocenění.
Po veleúspěchu CD "The Predator" to šlo s fanouškama Cuba z kopce. Přesto v roce 1993 vydává "Lethal Injection."V této době hip hopu vládl sám Dr.Dre a rappeři z G-Funk éry hrdého západu. Netrvalo dlouho a "Lethal Injection" se opět stává multiplatinovým a velice oblíbeným. Ice Cube si po čtyřech multiplatinových albech a jednom EP dává pauzu a vypomáhá svým kamarádum ve featuringu.
Mezi prvními byli kamarádi Da Lench Mob s jejich debutovým albem "Guerillas In Tha Mist." Ty zná v Čechách opravdu malá menšina lidí, ale jejich album opravdu stojí za to. Spíše jste se mohli se songem od Da Lench Mob setkat ve hře "GTA: San Andreas." Zde se píseň jmenuje stejně jako album. Další byl na řadě Kam - "Neva Again". Okolo roku 1993 měl Cube featuring na albu od 2Paca - "Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z." Později nahrál track "Natural Born Killaz" s Dr.Dre. V klipu jste mohli zahlédnout 2Paca, na konci s odstřelovačkou.
Ice Cube se stejně jako 2Pac či Dr.Dre zapletl do beefu s bývalým kamarádem jménem Kam. Kam nahrál song "Whoop Whoop," který jakoby nabádal ke krádeži Ice Cubova řetězu Westside Connection. Ačkoli později spor ukončili, už spolu nikdy nespolupracovali.
Další neshody měl se Cypress Hill. Ti ho obvinili za krádež beatů a textů, které podle nich použil v soundtracku ke svému filmu "Friday." Těžko říct co je na tom pravdy, ale Cypress byli přesvědčeni, a tak nahráli diss track
"No Rest For The Wicked." Ice Cube jim odpověděl skladbou "King Of The Hill," a na to Cypress s "Ice Cube Killa."
Westside Connection:
V roce 1996 se začalo v Hip Hopu vytvářet přechodné stádium mezi West Coast Funk Hip-Hop a East Coast pop rap. Ve stejném roce přichází skupina Westside Connection založená Ice Cubem, kde mezi členy ještě patří Dumb C a Mack 10. WC rázem vypouštějí debut "Bow Down."
Takhle Ice Cube popisuje HH v roce 96: "It was just time to be hard-core and not be so damn soft all the goddamn' time. The mixture of R&B is killing the music."
Ice Cube nesouhlásí s tím, jak R&B uhrnuje Rap stranou a všichni změkli. Ale fandové West Coast si při poslechu "Bow Down" určitě přišli na své,. Album slavilo opravdové uspěchy, především díky tomu, že zůstali opravdoví. Na to v roce 1998 Ice Cube vydává dlouho očekávané CD "War & Peace Volume 1." Druhá část "War & Peace Volume 2."byla vydána až v roce 2000. Na CD se samozřejmně objevili i Westside Connection a starší hvězdy jako Dr.Dre nebo další člen N.W.A. - MC Ren.
Až v roce 2004 se Westside Connection vrátili zpět s druhým albem "Terrorist Threats." Opět se vypodařilo, ale skupina se rozchází. Po malé pauze se Ice Cubův singl "You Can Do It," kde měl featuring Mack 10 a Ms. Toi vyšplhal na druhé místo v Anglickém žebříčku. V únoru Ice Cube oznámil datum nového alba "Laugh Now, Cry Later" na 06.6.2006, které má vyjít pod jeho nahrávací společností "Da Lench Mob Records."
Na závěr si můžete přečíst filmografii a diskografii této West Coast legendy.
Diskografie:
· Straight Outta Compton (1989) - 2x Platinové
· AmeriKKKa's Most Wanted (1990) - 3x Platinové
· Kill At Will (1990) - EP
· Death Certificate (1991) - 2x Platinové
· The Predator (1992) - 5x Platinové
· Lethal Injection (1993) - 4x Platinové
· Bow Down (Westside Connection) (1996) - 3x Platinové
· Terrorist Threats (Westside Connection) (2003) - Zlaté
Filmografie:
· Boyz N the Hood (1991) jako "Doughboy" Darin
· Trespass (1992) jako "Savon"
· The Glass Shield (1994) jako "Teddy Woods"
· Higher Learning (1995) jako "Fudge"
· Friday (1995) jako "Craig"
· Dangerous Ground (1997) jako "Vusi Madlazi"
· Anaconda (1997) jako "Danny Rich"
· The Players Club (1998) jako "Reggie"
· I Got the Hook Up (1998) jako "Gun Runner"
· Three Kings (1999) jako "SSgt. Chief Elgin"
· Thicker Than Water (1999) jako "Slink"
· Next Friday (2000) jako "Craig"
· Ghosts of Mars (2001) jako "James 'Desolation' Williams"
· All About the Benjamins (2002) jako "Bookum"
· Barbershop (2002) jako Calvin "Palmer"
· Friday After Next (2002) jako "Craig"
· Torque (2004) jako "Trey"
· Are We There Yet? (2005) jako "Nick Persons"
· xXx: State of the Union (2005) jako "Darius Stone"
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama